Malttia painonpudotukseen

laihduttajan ateria


Puuroutuuko painonpudotuksesi? Syy voi olla siinä, että aivoilla ja keholla on omat, erilaiset painoihanteensa.  Kevenemisessä eivät ainakaan pikatempaukset toimi. 

Ihmisellä voi olla piinkova tahtotila laihtumiseen, mutta sisäiset biologiset voimat panevat hanttiin enemmän kuin tiedostamme. Vaikka kuvittelet olevasi ohjaksissa, painonhallinta on kuitenkin pohjimmiltaan aivojen hypotalamuksen säätelemää. 

Aina kun painosi muuttuu liikaa, aivosi puuttuvat asiaan, jotta paino palautuisi siihen, mitä aivot pitävät oikeana. Ja ehkä et halua samaa painoa kuin aivosi.

Aivojen oma painohaarukka

Aivoilla on oma painohaarukka, jolla ne pyrkivät säätelemään optimipainoa. Tämän haarukan koko vaihtelee 5:stä 7:ään kiloon. Kun painoa lähtee tätä enemmän, hypotalamus viestii neurokemikaalien välityksellä, että nälkiintyminen uhkaa.

Vaikka olisit onnistunut pitämään painon alhaalla seitsemän vuotta, aivot yrittävät edelleen saada laihduttajan nostamaan painoaan.

Tutkimuksissa on paljastunut useita geenejä, joiden perinnöllinen muuntelu vaikeuttaa painonhallintaa ja lisää ylipainon riskiä. Näillä geeneillä on vaikutusta esimerkiksi ruokahaluun, nälänsäätelyyn ja rasvan aineenvaihduntaan.

Kärsivällisyyttä, unta ja sopiva ateriarytmi

On sitkeä harhaluulo, että nälkää kokemalla ja sietämällä voi laihtua. Asia on tutkitusti päinvastoin: pysyvässä laihtumisessa kova näläntunne on ongelma, joka johtaa liikasyömiseen ja ahmimiseen.

Pysyvä painonpudotus on vaikeaa ja vaatii usein psykologista työstämistä. Vaikka geenit pistäisivät vastaan, se voi kuitenkin onnistua.

Auttaa, kun pidät seuraavat kuusi kohtaa mielessäsi:

  1. Painon pudottaminen vie paljon enemmän aikaa kuin ajattelet, varsinkin jos ylipainoa on kertynyt vuosikausia.
  2. Usein ensimmäinen tavoite on dieettien ja laihdutuskuurien lopettaminen, jotta jojottelu saadaan päättymään.
  3. Painoa ei kannata yrittää pudottaa syömällä liian vähän, vaan ensin pitää luoda sopiva ateriarytmi, parantaa omaa syömistään asteittain ja huolehtia omista voimavaroistaan. Sopiva ateriarytmi tarkoittaa ateriaa tai välipalaa 3–4 tunnin välein.
  4. Palautuminen ja laadukas yöuni ovat tärkeässä roolissa painonpudotuksessa, joten niihin kannattaa panostaa alusta alkaen.
  5. Jos itsesyytökset tai negatiivinen minäkuva vaikeuttavat elintapamuutostyötä, kannattaa kehittää psykologisia valmiuksiaan ja hakea ammattiapua.
  6. Kun ylipainoa on todella runsaasti, kannattaa myös harkita lihavuusleikkausta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikkasen voimaharjoittelusta

Jos perinteinen kuntosalitreenaus ei innosta, kokeile tätä

Aloittelijan kuntosaliohjelma - vain 3 liikeparia