7 yleisintä tekosyytä jättää treeni väliin – ja näin voitat ne

Vatsalihasliike


 Luvattoman pitkä työpäivä, lasten harrastukset, liian kalliit salimaksut – niin monta hyväksyttävää syytä jättää treenit väliin.

Oikeasti urheileminen on lähes aina kivaa, kunhan vain saa itsensä liikkeelle. Motivaatiopulassa auttaa se, että tunnistaa laiskat hetkensä ja varautuu niihin.

TEKOSYY 1: EN MILLÄÄN EHDI

Ratkaisu: Ajanpuute on todennäköisesti yleisin syy jäädä kotisohvalle. Liikuntaa ei pidä ajatella ajanhukkana, vaan itsensä hellimisenä.

Kiireisen kannattaa kysyä itseltään, mihin haluaa aikaansa todella käyttää: onko päivän liikuntahetki se, josta oikeasti haluaa karsia ensimmäisenä? Sitä paitsi puolen tunnin liikunta päivässä vie vain kaksi prosenttia koko vuorokaudesta.

Jutta Gustafsbergin neuvo on yksinkertainen: kaiva kalenteri esiin ja kirjoita treenit ylös. Toinen kikka on pikatreeni: jos ei ehdi matkata salille, voi jumpata kotona tai tehdä vartin tai 20 minuutin tehotreenin missä vain. 

TEKOSYY 2: VÄSYTTÄÄ LIIKAA

Ratkaisu: Yksinkertainen vinkki on treenata silloin, kun on vähiten väsynyt. Jos on aamuvirkku, on parasta suunnata lenkille suoraan sängystä. Jos taas piristyy iltaa kohden, voi hyödyntää energiapiikin ennen nukkumaanmenoa. Jos väsymys pitää otteessaan pitkin päivää, voit treenata sängyssäkin.

Kannattaa myös muistaa, että liikunta piristää. Näytä väsymykselle, ettei se hallitse sinua, vaan sinä sitä. Kyse on pitkälti asenteesta: älä valita väsymystä vaan pidä mölyt mahassasi ja keskity toimintaan. Lenkkarit jalkaan ja menoksi.

TEKOSYY 3: ALOITAN TREENAAMISEN HUOMENNA

Ratkaisu: Viimeistään ensi maanantaina alkaa terveellinen elämä ja tiukka treeniputki. Ikuinen huomenna sitten -ihminen voi miettiä, mikä tekee huomisesta erilaisen kuin tästä päivästä. Tuskin mikään.

Vaikka kuntoilu tänään tuntuu ylivoimaiselta, kannatta kokeilla, riittäisikö motivaatio edes parin minuutin pikatreeniin. Jos ihan vain hetken käväiset salilla ja lähdet pois jos siltä tuntuu. Todennäköisesti huomaat, ettet malta jättää treeniä kesken, kun kerran olet siihen ryhtynyt.

Optimistisesti huomispäivään suhtautuva voi valmistautua seuraavan päivän treeniin jo edellispäivänä. Kannattaa pakata illalla treenikamat valmiiksi esille tai spia kaverin kanssa kimppatreenit. Lupaukset on helpompi lunastaa, kun on pohjustanut niitä kunnolla.

TEKOSYY 4: VIHAAN LIIKUNTAA ENKÄ SAA SIITÄ ENDORFIINIHUMALAA

Ratkaisu: Tylsä juttu, mutta liikuntaa on vain pakko harrastaa, jos haluaa voida hyvin. Vai skippaisitko hampaidenpesun tai suihkussa käymisen vain, koska se on rasittavaa? Hyvinvoiva kroppa on pieni hinta hikoilusta.

On totta, että kaikki eivät saa liikunnasta endorfiinihumalaa, mutta ehkä syy on siinä, ettei mieleistä lajia ole vain löytynyt. Kaikkien ei tarvitse välttämättä edes löytää sitä omaa juttuaan, vaan eri lajien kokeilu voi olla myös harrastus. Tärkeintä on, että pysyy liikkeellä monipuolisesti. 

Liikunnanvihaaja voi kokeilla myös kaveritreenejä: silloin tulee keskityttyä sosiaalisiin suhteisiin. Lenkkipolulla tamppaaminen ei tunnu ihan yhtä työläältä, kun vieressä huohottaa hyvä ystävä.  

TEKOSYY 5: EN OSAA TREENATA OIKEIN, SALILLA HÄVETTÄÄ

Kaikki timmit ja tehokkaat kanssaliikkujat ovat hekin aloittaneet jostain. Säännöllisesti liikkumalla alkaa sisäistää liikkeitä ja vähitellen nauttia treenaamisesta. Älä pelkää kysyä neuvoja kokeneemmilta, saatat vaikka oppia jotain.

Sinnittele uuden lajin parissa kuukausi tai pari, koska urheillessa oppii vain tekemällä. Itseluottamus kasvaa sitä mukaan, kun lajituntemus lisääntyy.

TEKOSYY 6: SALI ON LIIAN KAUKANA TAI LIIAN KALLIS

Ratkaisu: Tekosyistä köyhin on kuntosalin syyttely. Jokainen tietää varsin hyvin,että liikuntaa voi harrastaa muuallakin kuin salilla. Hyviä uutisia: kuntoon voi päästä kotioloissakin tai lisäämällä luomuliikuntaa.

TEKOSYY 7: ON VÄHÄN KIPEÄ OLO

Ratkaisu: Kun liikuntakärpänen puraisee, kipeäksi tuleminen harmittaa. Mutta silloin, kun motivaatiota urheilemiseen ei vielä ole, on pieniinkin flunssanoireisiin helppo takertua ja liioitella sairastumisen tunnetta.

Jos oma vointi epäilyttää, kannatta kokeilla lempeitä liikuntamuotoja, joita voi harrastaa pikkuisen puolikuntoisenakin. Treenin jälkeinen hyvä fiilis saattaa kummasti karkottaa orastaneen kurkkukivun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikkasen voimaharjoittelusta

Jos perinteinen kuntosalitreenaus ei innosta, kokeile tätä

Aloittelijan kuntosaliohjelma - vain 3 liikeparia