Pikkasen voimaharjoittelusta

Kuntosali voimaharjoitteluun

Oletko koskaan kuullut, että voimaharjoittelu on kehollesi hyvästä ja ajatellut: "Joo, voimaharjoittelu kuulostaa hyvältä idealta, mutta ..."

Tuo "mutta" yleensä edeltää kysymystä. Kuten:

"... mutta mitä tarkalleen ottaen tarkoitat voimaharjoittelulla?"
"... mutta vaatiiko se painavien painojen nostamista?"
"... mutta voinko lisätä sen nykyiseen treeniin?"
"... mutta onko se todella niin tärkeää?"
”... mutta miten aloitan? En edes tiedä mistä aloittaa. "
Jos kysyt itseltäsi jonkun (tai kaikki!) näistä kysymyksiä, et ole ainut. 

Tämä blogikirjoitukseni vastaa muutamaan yleiseen kysymykseen voimaharjoittelusta. Joten jos sinulla on mitään epäröintiä, lue tämä!

1. Mitä voimaharjoittelu on tarkalleen?

Kun kuulet “voimaharjoittelusta”, saatat ajatella painoilla varustettua tankoa, mutta voimaharjoittelu on paljon muutakin.

Käytän joskus termejä vastusharjoittelu ja voimaharjoittelu vuorottelevasti. Teknisesti vastusharjoittelu on kaikenlaista harjoittelua, jossa lihakset toimivat jonkinlaista vastustusta vastaan. Tämän tyyppiset liikkeet tai harjoitukset aiheuttavat kasvavaa stressiä lihaksillesi ja keskushermostolle aiheuttaen lihaskasvua.

Näin voimaharjoittelu toimii.

Kun lisäät lihaksille työtä, eli stressia, lihakset reagoivat stressin ja pyrkivät vähentämään sitä tulevaisuudessa. Treeni aiheuttaa lihassoluihin mikrovaurioita, jotka stimuloivat kehoa aloittamaan lihaksen "korjaamisen". Kun aiheutat lihaksille stressiä, ne rakentuvat aina vain uudelleen ja uudelleen entistä vahvimpina. Lopulta pystyt tulevaisuudessa suorittamaan saman treenin pienemmällä vaivalla.

Esimerkiksi askelkyykky saattaa olla erittäin haastava, toistuvan harjoittelun avulla pakotat kehon kuitenkin sopeutumaan siihen ja vahvistumaan, jolloin liikeen suorittamisesta tulee helpompaa.

Onko voimaharjoittelu todella niin tärkeä?

Voimaharjoittelu on todella tärkeää optimaalisen terveyden kannalta. Voimaharjoittelun hyötyjä on mm.

Lisääntynyt lihaskasvu, voima,, palautuminen ja kestävyys.
Lisääntynyt aineenvaihdunta. (eli voimaharjoittelu auttaa myös painonhallinnassa)
Lisääntynyt insuliiniherkkyys.
Vähentynyt riski loukkaantumiselle.
Vähentynyt alaselän kipu.
ja paljon muuta!

Voimaharjoittelu on erityisen hyödyllistä auttamalla meitä pysymään aktiivisina, estämään onnettomuuksia ja nauttimaan paremmasta elämänlaadusta ikääntyessä.

Voimaharjoittelulla on myös psykologinen vaikutus 

Voimaharjoittelu voi olla uskomattoman voimaannuttavaa, koska sillä voidaan vaikuttaa kaikkiin asioihin, joihin pystymme kehollamma ja siihen miltä näytämme.

Olen niin monta kertaa kuullut asiakkaiden ja ystävien sanoneen toivovansa, että he olisivat aloittaneet voimaharjoittelua nuorempana. Ymmärrän tämän täysin. Voimaharjoittelulla tunnet itsesi vahvemmaksi, ja itseluottavaisemmaksi. 

Tuleeko voimaharjoittelussa käyttää vapaita painoja?

Yksinkertainen vastaus: ei. Koska voimaharjoittelussa on kyse lihastesi haastamisesta, voit käyttää hyvin mitä tahansa, mikä luo keholle riittävästi haastetta

Voit käyttää treeneissä esimerkiksi:

Vastusnauhoja
Kuntosalilaitteita
kehonpainotreeniä
kahvakuulia
Hiekkasäkkejä
TRX nauhoja

Voimaharjoitteluharjoittelua ei myöskään tarvitse rajoittaa vain kuntosalille. Voit treenata myös kotona, leikkikentällä tai melkein missä tahansa, jos olet hieman luova. Itse asiassa kehonpainoharjoittelun valitseminen voi usein poistaa tai vähentää tiettyjä voimaharjoituksen esteitä, kuten aikaa ja rahaa. (Eli ei tarvitse maksaa kuntosalijäsenyyttä tai tuhlata aikaa kuntosalille matkaamiseen.

Kiitos toisen blogikirjoitukseni lukemisesta, Tulen kirjoittamaan myöhemmin jatko-osan tästä kirjoituksesta! Iltalehti jakoi myös hyviä vinkkejä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos perinteinen kuntosalitreenaus ei innosta, kokeile tätä

Aloittelijan kuntosaliohjelma - vain 3 liikeparia